Thursday, April 28, 2005

Werktijden

Ben maar weer eens op de veranda gaan zitten voor een stukkie. Heb tot nu toe 1 orienterend gesprek gehad. Dat ging prima maar omdat er geen vacature is, blijft het afwachten of dat uiteindelijk wat wordt. Verder blijken veel mensen er deze week niet te zijn (carnaval...),zodat vooral volgende week gesprekkenweek wordt.

Heb even moeten wennen aan de werktijden. 's Ochtends werkt men van 8 tot 5 met daartussenin een royale lunchpauze. Officieel duurt deze een uur, maar vaak lukt het in het tijdvak van 12 tot 2 niet om mensen te pakken te krijgen. Mensen gaan vaak even naar huis om te eten, somszelfs warm. Met als gevolg dat er vier spitsuren zijn...

De feestdagen lijken hier wel een verworven recht. Zo vallen koninginnedag en labour day (uiteraard vieren ze het hier allebei) dit jaar toevallig allebei in het weekend. In Nederland heb je dan gewoon pech gehad. Hier niet: vrijdag en maandag zijn extra vrije dagen (okee, eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het ook met carnaval te makenheeft - er is vrijdag een jump-up en maandag is een 'hersteldag').

Verder is het erg heet. Loopafstanden nemen daardoor erg toe: 100 meter met trage tred in de zon en het zweet staat overal. Dan is de airco in de auto toch wel erg fijn. Nou, vandaag maar eens naar hetstrand en een calypso competitie. Later.

Monday, April 25, 2005

Mad black woman

Allereerst even iets ophelderen. De bewuste bank bleek inderdaad geen vacatures meer te hebben alleen wist die vriendin het nog niet. Dat is in ieder geval een 'samenzwering' minder.

Vandaag eens gekeken in de gouden gids en een aantal mogelijkheden gezien waarvan ik nog niet op de hoogte was. Nadere verkenning moet leren of het echt wat is. Ben iig van plan morgen het leeuwendeel van mijn eerste bezoekjes af te leggen. Het kan natuurlijk zijn dat ik niet gelegen kom en afspraken moet maken voor later. We zullen zien.

Verder veel gerelaxed vandaag, dus niet ongelovelijk veel te melden. Bijna mijn boek over supesnaartheorie uit en een huurauto wezen halen. Vanavond naar de film. Aangezien het met alleen maar dames is, trek ik wat keuze betreft wederom aan het langste eind. We gaan naar: diary of a mad black woman of zoiets. Zal wel weer zo'n Bridget Jones kloon zijn. Ik hoop dat de popcorn lekker is ;-)

Draadloos op de veranda

Gistermiddag aangekomen op SXM en om de jetlag tegen te gaan 's avonds maar meteen uitgegaan, maar dan wel 'light': bowlen en een filmpje. Zo kwam ik vanochtend nog mooi onder de sociaal verplichte kerk uit. Om slaap in te halen en om in het ritme te komen moest ik immers nog even blijven liggen ; - )

Vandaag is het kindercarnaval een beetje in het water gevallen. Het is echt met bakken naar beneden gekomen met de nodige donder en bliksem. Vanaf de overdekte veranda is een stuk zee te zien en daar zag ik een paar suicidalen zeilen in dit weer. Ik kan me voorstellen dat je
spanning zoekt, maar HOOGspanning?

We hebben nog wel even een 'spin' gemaakt met de Jeep. Het is maar goed dat ze een Jeep hebben want de wegen stonden flink blank. Er wordt overigens flink gebouwd op het eiland en er zijn ook wat nieuwe wegen aangelegd. Leuk om die veranderingen te zien.

Gesproken met die vriendin die op die bank werkt die nu ineens geen vacatures meer zou hebben. Volgens haar is er wel degelijk nog altijd een vacature. De HR persoon die mij probeerde af te poeieren heeft dat destijds ook bij haar geprobeerd. Misschien heeft dit persoon die baan al
voor iemand anders in gedachten? Een beetje raar is dit natuurlijk wel. Hoe dan ook, die vriendin zou proberen een gesprek te regelen met de baas. Dat doet toch een stuk makkelijker zaken. Verder gewoon maar zoveel mogelijk deuren platlopen, dat is toch de manier hier.
Overigens waren er ook nog wat aardige vacatures in de krant. Wie weet.

Overigens ben ik nu lekker aan het tikken op de nieuwe laptop van mijn vriendin. Mooi ding (Sony VAIO) dat ze hier voor weinig heeft kunnen oppikken. Er zit draadloos internet op en het leuke is dat haar ouders weliswaar geen internet hebben, maar we hier gewoon gratis uit vier netwerken kunnen kiezen die in de lucht hangen. Prettig geregeld toch? Het enige is dat het wat minder geschikt is voor bankzaken...

.

Thursday, April 21, 2005

Gegokt en verloren...

Stuurde gisteren een mailtje naar de bank waar ik een interview mee zou hebben maandag. Gewoon even om de tijd en de locatie te bevestigen. Krijg ik vandaag een mailtje terug dat de vacatures vervuld zijn. Vanwege de haast die er bij was hebben ze gekozen voor lokale personen. Dat is toch sneller. Twee en halve maand terug wilden ze me al zo snel mogelijk spreken en toen heb ik de boot een beetje afgehouden tot eind april. Ze hebben natuurlijk ook wel door dat ik na een goed doorlopen sollicitatieproces niet volgende maand kan beginnen. Het kost toch tijd, emigreren. Ik wist dat ik met mijn uitstelstrategie het risico zou lopen dat ze de vacatures zouden vervullen. Tja, als je gokt kun je ook verliezen...

Toch zou de uitkomst van een snel baanaanbod - zeg binnen 3 maanden beginnen - ook niet aantrekkelijk zijn. Dan zit ik alleen op een eiland - verhuisreden mijn relatie - terwijl mijn vriendin pas een half jaar later zou komen. Dus de gok van uitstel was eigenlijk helemaal geen gok - het was mijn enige optie.

De bank wil overigens wel nog steeds met me praten en mijn CV bewaren ivm vacatures in de toekomst. Dat ga ik dus maar doen. Praten is uiteindelijk toch een goede manier om een indruk te krijgen van hoe de werkomgeving op Sint Maarten eruit ziet. Toch kom je er alleen achter hoe het echt is door het te ervaren. Dat geldt voor elke nieuwe baan. En ook voor emigratie naar Sint Maarten. Je hebt niet alle informatie van te voren. Dus je moet gewoon springen. Of niet.

Saturday, April 16, 2005

Lekker weertje?

Terwijl ik nog een weekje aan het zwoegen ben voor ik richting Sint Maarten kan, geniet mijn vriendin daar al met volle teugen. Het is carnaval op het eiland en daar rondomheen zijn er ook allerlei andere festiviteiten zoals een literatuurfestival. Ik ontvang jaloersmakende sms-jes met de klacht 'het is hier zo heet', terwijl ik op zaterdagochtend achter mijn PC aan het werk ben omdat het afmoet voor mijn vakantie. Over mijn schouder zie ik dat het koud en nat is. En hij zag dat het niet goed was - om maar even een niet onbelangrijk werkje uit de wereldliteratuur te parafraseren.

Over het weer gesproken - volgens yahoo weather is het weliswaar 31 graden de komende dagen, maar er zijn ook 'AM showers', oftewel ochtendbuien. Gelukkig is er - zoals zo'n beetje elke dag - wat wind. Een metereoloog moet me maar eens uitleggen hoe dat nou zit met luchtvochtigheid en het zgn. 'dewpoint'. Bij een een hoge temperatuur en luchtvochtigheid van 74% op Sint Maarten ontstaat dauw bij een temperatuur van 21 graden. In Utrecht is de luchtvochtigheid vandaag 93% en de temperatuur 12 graden, terwijl dauw pas ontstaat bij 7 graden. Maakt de wind - 16 vs. 11 km/u - dan zo'n groot verschil?

Thursday, April 14, 2005

File (Americain)

Dinsdag mijn vriendin op het vliegtuig gezet naar Sint Maarten. De KLM deed zowaar moeilijk over twee kilootjes teveel in de bagage, dus we moesten nog even een en ander overhevelen naar de handbagage. Echt lichter wordt een vliegtuig niet van zo'n regel...

Niet echt verrassend, maar het is er erg warm zij ze. Uiteraard is ze blij weer terug te zijn - dit keer na zo'n anderhalf jaar. In die tijd is het nodige veranderd. Er wordt nu flink wat bijgebouwd, onder andere een nieuw casino, hotels en het vliegveld wordt onderhanden genomen. Het grootste probleem - tenminste op het gebied van ruimtelijke ordening - vormen de files (in het hoogseizooen zijn de Amerikaanse toeristen net de druppel...). Er is gewoon te weinig asfalt voor zoveel auto's. Het is een lastig probleem. Als je de verkeersproblemen niet aanpakt dan blijven de toeristen misschien wel weg. Maar ja, je wilt natuurlijk ook niet je hele eiland asfalteren - dan blijven die hotels ook leeg.

Rekeningrijden dan maar?

Saturday, April 09, 2005

Sint Maarten een eigen munt?

Na het tellen van de stemmen blijken de verwachtingen uitgekomen. Curacao wil autonomie binnen het koninkrijk en Sint Eustatius wil als enige eiland tot de Antillen blijven behoren. In juli is er een conferentie waar de politici van de eilanden en Nederland knopen zullen moeten gaan doorhakken over de toekomst. Een voortbestaan van de Antillen lijkt in ieder geval uitgesloten. Dat betekent dat de boedel moet worden verdeeld. Het is wachten op taferelen als 'CD van jou CD van mij, CD van ons allebei'.

Belangrijker nog dan de boedelscheiding is de vraag of de eilanden hun verworven zelfstandigheid wel aankunnen. Weliswaar heeft de centrale overheid op Curacao veel steken laten vallen, maar lukt het bijvoorbeeld de 1200 inwoners van Saba om alles zelf te gaan doen? Ook in de staatsinrichting bestaat er namelijk zoiets als schaalvoordelen. Eigen postzegels zijn denkbaar, maar het lijkt toch moeilijk voorstelbaar dat elk eiland zijn eigen munt gaat slaan, zoals Aruba na de status aparte heeft gedaan. Aan de andere kant is het ook onzin om de Antilliaanse gulden te behouden als de vijf eilanden los van elkaar komen te staan.

Wat zou Sint Maarten moeten willen? Eigenlijk zijn er goede argumenten voor de dollar, de euro en voor een eigen munt. Op het ogenblik is de Antilliaanse gulden vastgekoppeld aan de dollar. De geldautomaat geeft zelfs de keuze welke biljetten hij uit moet spugen. Aangezien toerisme de belangrijkste sector is en de meeste toeristen uit Amerika komen, is de koppeling zinvol. Ook veel importen worden afgerekend in dollars. De val van de dollar ten opzichte van de euro heeft daarom een verwaarloosbare betekenis gehad voor de plaatselijke economie. Door de Antilliaanse gulden te verruilen voor de dollar die toch al onderdeel is van het economisch verkeer, varandert er op het eerste gezicht niet zo gek veel. Het opgeven van de eigen munt heeft ook nadelen - daar kom ik op terug.

Ook de Euro is een optie. Sterker nog, aan de Franse kant - onderdeel van de EU - is dat al officieel betaalmiddel. Voor alle mensen die huur betalen aan de ene kant en hun inkomen verdienen aan de andere kant zou invoering van de euro een belangrijk stuk onzekerheid wegnemen. Introductie van de euro betekent wel dat het eiland de ene keer (te) duur is voor de Amerikaanse toerist en de andere keer goedkoop. Om te voorkomen dat het eiland zich uit de markt prijst zouden de prijzen moeten meebewegen met de EUR/USD wisselkoers. Toch zal de rol van de dollar op het eiland daarmee niet uitgespeeld zijn. Al is het maar omdat Amerikanen altijd en overal denken met dollars te kunnen betalen. En waarom zou een taxi chauffeur geen dollars aanpakken?

En een Sint Maarten gulden? Is dat een idee? Een eigen munt heeft in ieder geval als voordeel dat als er economisch echt stront aan de knikker is, de munt gedevalueerd kan worden. Stel je voor, dat Cuba opengaat voor Amerikanen en ze Sint Maarten massaal links laten liggen, waardoor de plaatselijke werkloosheid fors oploopt. Dan kan de wisselkoers een 'prijswapen' vormen. Het alternatief - lagere prijzen en lagere lonen - is moeilijker te bewerkstelligen. Een economische crisis kan natuurlijk ook voor veel sociale onrust zorgen en mogelijk tot meer criminaliteit. Op die manier zou het eiland zomaar in een negatieve spiraal kunnen komen, want toeristen blijven dan helemaal weg. Een eigen munt kan dat dus voorkomen. Nadeel is wel weer dat een dergelijke devaluatie van zo'n klein muntje voor een vertrouwenscrisis van investeerders zorgt en het eiland opzadelt met torenhoge rentes. De vraag is of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Daarbij komt nog dat het aantal inwoners op Sint Maarten ongeveer half zo groot is als op Aruba: dat is een groter schaalnadeel. Ook blinkt de eilandoverheid niet uit in transparant en doelmatig bestuur. Kan ze dan wel een onafhankelijke centrale bank (laten) runnen?

Friday, April 08, 2005

Politiek op Statia

Het is een belangrijke dag op 'the golden rock' met het referendum over de toekomstige staatsrechtelijke relatie met Nederland en de Antillen. Dat onderwerp klinkt toch wat gewichtiger dan de gangbare verkiezingsthema's op Sint Eustatius, met verkiezingsposters als 'Vote Sam, against roaming animals'. Het zou me inderdaad niet verbazen als er op Statia meer geiten en ezels los rondlopen dan mensen. Ook zou het me niet verrassen als al die beesten de nummer 1 oorzaak zijn van verkeersongelukken, vooral 's avonds in het donker. Om maar gezegd te hebben dat het waarschijnlijk een heel belangrijk thema is en dat de politiek dicht bij de burgers staat. Maar het is wel van een andere orde dan onafhankelijkheid of autonomie...

Zouden de Statianen daadwerkelijke voor behoud van de Nederlandse Antillen stemmen? Dat kan juridisch best lastig zijn. Moeten de andere eilanden dan opnieuw onderhandelen met Statia? Of moet Statia onderdeel worden van Curacao (en willen die dat dan wel)? Ik ben gelukkig geen jurist, maar ik heb wel het gevoel dat dit nog een lastige puzzel kan worden.

Maar de mensen kunnen natuurlijk ook de oproep van hun politiek leiders negeren en gewoon kiezen voor autonomie en een directe relatie met Nederland.Per slot van rekening zijn ze geen ezels...

Thursday, April 07, 2005

Ieder voor zich, behalve één

Vrijdag gaan Curacao en Sint Eustatius naar de stembus om te stemmen over de toekomst van het (ei)land. Eerder spraken de Sint Maartenaren zich uit voor een status aparte à la Aruba. Ook Bonaire wil een directe relatie met Nederland, evenals de Sabanen. Ook opiniepeilingen op Curacao wijzen vooralsnog op een voorsprong voor autonomie, maar integratie met Nederland (een soort provincie-status) is een goede tweede. De opties om een volledig onafhankelijk land te worden of de Nederlandse Antillen te behouden, lijken op 'Korsou' geen kans te maken. En wat wil Statia? Er zijn geen opiniepeilingen bekend, maar de politieke partijen zijn allemaal voor het behoud van de Nederlandse Antillen. Als dat ook de referendumuitkomst is, dan ontstaat de bizarre situatie dat alle eilanden zelfstandig willen worden, behalve één. Dan bestaan de Nederlandse Antillen alleen nog uit Sint Eustatius (bevolking 2000 personen): Het Nederlandse Antil. Het is een beetje alsof alle bandleden uit de Rolling Stones stappen, behalve de drummer Charlie Watts. Wat hou je dan nog over? Charlie kan dan toch ook moeilijk beweren dat ie de Stones vormt.

Wednesday, April 06, 2005

15 e-mailtjes heen en 1 brief terug

Heb gisteren een brief gehad van een van de banken op Sint Maarten. Mijn open sollicitatie e-mail was goed ontvangen, maar helaas waren er geen vacatures op dit ogenblik. Mijn gegevens zouden worden bewaard voor het geval er in de toekomst een vacature ontstaat. Een standaardreactie, maar toch ook weer niet. Het is namelijk de eerste brief die ik mocht ontvangen. Misschien dat er nu nog meer volgen. Maar als er al wat komt per post, dan verwacht ik geen goed nieuws. Goed nieuws heeft de neiging een stuk sneller te reizen...

Ondertussen blijf ik dus maar gokken op het ene paard dat ik in de race heb...

Tuesday, April 05, 2005

Catamaranjunkies

Nog een opvallend nieuwsberichtje vandaag (het lijkt wel alsof ik alleen maar de krant lees). Twee mannen hebben gisterennacht wat lol getrapt door een catamaran te pakken en er mee te gaan zeilen op de Lagoon. Deze 'drunken sailors' (what shall we do with the....) ramden een stilliggend jacht. Schade: 50 duizend dollar. Het jacht was van een Canadees, de daders kwamen uit Amerika. Sommige buren zoeken elkaar ook op vakantie op...

Moraal van het verhaal? Behandel je zeilboot op Sint Maarten als een fiets in Rotterdam. Zet hem op slot, want dronken Amerikaanse toeristen zijn voor je boot wat junkies zijn voor je fiets.

Mensensmokkel, logica en taaldingetjes

Eerder meldde ik de opgepakte illegalen op Statia. Bij de laatste telling ging het in totaal om 45 personen, waaronder twee kinderen. Het geval wil dat tegen deze mensen werd gezegd dat ze naar St. Thomas zouden worden gebracht. Daarvoor moesten ze bovendien 1000 dollar lappen. Aangekomen voor de kust van Statia was de bestemming zogenaamd bereikt en moesten de mensen het laatste stuk zwemmen. In ieder geval 1 persoon heeft dat niet overleefd. Kortom, dit is een vreselijk verhaal van mensensmokkelaars die over lijken gaan.

Het hoofdredactioneel commentaar van The Daily Herald gaat hierop in. Daarbij zegt de krant 'zich moeilijk aan de indruk te kunnen onttrekken dat de verdachte niet alleen schuldig is aan mensensmokkel, maar ook nog aan oplichting en misschien nog wel meer'. NOU JA! Er is hier iemand doodgegaan! Dood door schuld (op zijn minst) lijkt me hier een waarschijnlijke uitkomst van het onderzoek. In vergelijking daarmee lijkt oplichting me nogal een klein vergrijp. Ook mensensmokkel lijkt me ernstiger dan oplichting. Het klinkt bijna net zo gek als: 'we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat deze overtreding van Rijkaard niet alleen een rode kaart waard was, maar ook nog een gele'. Nogal wiedes, lijkt me. Maar goed, misschien is dit weer zo'n taaldingetje...

Taalgebruik

De krantenartikelen op Sint Maarten bevatten nogal eens verrassende taalkundige wendingen. Zo berichtte the Daily Herald laatst over een man die de politie betichtte van 'unfair abuse' - alsof er zoiets bestaat als gerechtvaardigd misbruik. Gisteren meldde diezelfde krant dat een aantal illegalen was opgepakt op Statia (dat is de roepnaam van Sint Eustatius), waarvan een aantal een valse naam opgaf. In een bijzin meldde de krant dat het opgeven van een valse naam in strijd is met de wet. Duh...

In het geschreven Engels gebruiken ze naar mijn smaak meer woorden dan nodig is. De spreektaal daarentegen is heel doelmatig. Het werkwoord 'to be' voegt meestal niet zoveel toe, dus dat gebruiken dan ook niet (in de tegenwoordige tijd). Voorzetsels zijn ook niet altijd nodig, dus ook die kunnen dan achterwege blijven. Dan krijg je dus zinnen als: I going Statia. What wrong with you? You sick? You sick for true!

Monday, April 04, 2005

Goed nieuws voor Mullet Bay (of toch niet..)

Ff een kort stukkie want ik heb meer te doen en heb ook ff een gebrek aan inspiratie. Kan iig melden dat het vandaag lekker weer is op Sint Maarten en dat het ook de rest van de week warm blijft, maar niet zonder hier en daar een buitje. Kan je misschien toch beter in NL zitten... Ben er inmiddels achter dat je in yahoo weather via Guadeloupe kunt zoeken op het Franse Saint Martin. En dat is echt hetzelfde weer hoor!

In de krant las ik dat er eindelijk een oplossing komt voor Mullet Bay. [Later bleek dit overigens een 1 april grap te zijn. Ik heb dit niet meer aangepast in de tekst, maar een wakkere lezer heeft me er toch maar even terecht op gewezen dat ik erin getuind ben. Ik heb verder de originele tekst laten staan] Dit gebied is door de orkaan Luis in 1995 verwoest en ligt er nog altijd troosteloos bij - de eigenaren van de appartementen en de beheerder van het gebied waren onderling in een juridische strijd verwikkeld. Nu is er een koper die een vijfsterrenhotel wil bouwen en een helicopterplatform om de files te vermijden. Dat zou goed voor het gebied zijn - en voor het eiland. Mullet bay kwam de afgelopen jaren alleen in het nieuws door juridisch getouwtrek. En een tijdje terug werd er nog wat aan die negatieve associaties toegevoegd door enkele mannen die een vrouwelijke automobiliste overvielen en in Mullet Bay verkrachtten. Maar goed, ik ben de Telegraaf niet. In ieder geval zal bewoning en activiteit ter plaatse voor meer veiligheid zorgen.
Tot slot, ik blijk nu toch weer op numero uno te prijken op de zoekterm 'reggaeblues' in Google. En nu maar hopen dat dat zo blijft...

Sunday, April 03, 2005

Veel te mooi weer

Met dit weer is het een beetje zonde te lang binnen achter je computer te zitten. Aangezien ik geen laptop met wifi heb, kan ik niet het dakterras op. Ik verwacht trouwens ook niet veel lezers met dit weer. Wat overigens de vraag oproept hoe dat voor mij straks op Sint Maarten moet - daar is het namelijk altijd lekker weer! Kom ik dan helemaal niet meer aan bloggen toe? Of verlies ik dat oerhollandsche instinct dat je bij elk straaltje zon naar buiten moet omdat je nooit weet hoe lang het zal duren? Ik zie me op een gegeven moment al schrijven: 'sorry, maar ik hou het kort want anders mis ik deze regendag...'

Friday, April 01, 2005

Met stip eruit

Mijn opmerkingen over google advertenties moet ik geloof ik deels terugnemen, aangezien ze op het moment van tikken op de Nederlandse site wel over Sint Maarten gaan (en over bloggen). Was gisteren overigens erg blij omdat de zoekterm 'Reggaeblues' me op nummer 1 bracht bij Google. Des te treuriger is het dat ik vandaag ineens onvindbaar ben voor Google. Nu komt er eindelijk logica in de advertenties, wordt de zoekmachine zelf ondoorgrondelijk...

Heb me overigens aangemeld bij blogarama en blogwise, want zonder link besta je niet voor Google. Maar goed, het effect daarvan laat kennelijk nog even op zich wachten.

Heb overigens van mijn broer een html-editor gehad, waarmee ik de site een beetje kan opleuken. Moet binnenkort maar eens kijken of ik wat met foto's en muziekjes kan gaan doen.