Saturday, April 09, 2005

Sint Maarten een eigen munt?

Na het tellen van de stemmen blijken de verwachtingen uitgekomen. Curacao wil autonomie binnen het koninkrijk en Sint Eustatius wil als enige eiland tot de Antillen blijven behoren. In juli is er een conferentie waar de politici van de eilanden en Nederland knopen zullen moeten gaan doorhakken over de toekomst. Een voortbestaan van de Antillen lijkt in ieder geval uitgesloten. Dat betekent dat de boedel moet worden verdeeld. Het is wachten op taferelen als 'CD van jou CD van mij, CD van ons allebei'.

Belangrijker nog dan de boedelscheiding is de vraag of de eilanden hun verworven zelfstandigheid wel aankunnen. Weliswaar heeft de centrale overheid op Curacao veel steken laten vallen, maar lukt het bijvoorbeeld de 1200 inwoners van Saba om alles zelf te gaan doen? Ook in de staatsinrichting bestaat er namelijk zoiets als schaalvoordelen. Eigen postzegels zijn denkbaar, maar het lijkt toch moeilijk voorstelbaar dat elk eiland zijn eigen munt gaat slaan, zoals Aruba na de status aparte heeft gedaan. Aan de andere kant is het ook onzin om de Antilliaanse gulden te behouden als de vijf eilanden los van elkaar komen te staan.

Wat zou Sint Maarten moeten willen? Eigenlijk zijn er goede argumenten voor de dollar, de euro en voor een eigen munt. Op het ogenblik is de Antilliaanse gulden vastgekoppeld aan de dollar. De geldautomaat geeft zelfs de keuze welke biljetten hij uit moet spugen. Aangezien toerisme de belangrijkste sector is en de meeste toeristen uit Amerika komen, is de koppeling zinvol. Ook veel importen worden afgerekend in dollars. De val van de dollar ten opzichte van de euro heeft daarom een verwaarloosbare betekenis gehad voor de plaatselijke economie. Door de Antilliaanse gulden te verruilen voor de dollar die toch al onderdeel is van het economisch verkeer, varandert er op het eerste gezicht niet zo gek veel. Het opgeven van de eigen munt heeft ook nadelen - daar kom ik op terug.

Ook de Euro is een optie. Sterker nog, aan de Franse kant - onderdeel van de EU - is dat al officieel betaalmiddel. Voor alle mensen die huur betalen aan de ene kant en hun inkomen verdienen aan de andere kant zou invoering van de euro een belangrijk stuk onzekerheid wegnemen. Introductie van de euro betekent wel dat het eiland de ene keer (te) duur is voor de Amerikaanse toerist en de andere keer goedkoop. Om te voorkomen dat het eiland zich uit de markt prijst zouden de prijzen moeten meebewegen met de EUR/USD wisselkoers. Toch zal de rol van de dollar op het eiland daarmee niet uitgespeeld zijn. Al is het maar omdat Amerikanen altijd en overal denken met dollars te kunnen betalen. En waarom zou een taxi chauffeur geen dollars aanpakken?

En een Sint Maarten gulden? Is dat een idee? Een eigen munt heeft in ieder geval als voordeel dat als er economisch echt stront aan de knikker is, de munt gedevalueerd kan worden. Stel je voor, dat Cuba opengaat voor Amerikanen en ze Sint Maarten massaal links laten liggen, waardoor de plaatselijke werkloosheid fors oploopt. Dan kan de wisselkoers een 'prijswapen' vormen. Het alternatief - lagere prijzen en lagere lonen - is moeilijker te bewerkstelligen. Een economische crisis kan natuurlijk ook voor veel sociale onrust zorgen en mogelijk tot meer criminaliteit. Op die manier zou het eiland zomaar in een negatieve spiraal kunnen komen, want toeristen blijven dan helemaal weg. Een eigen munt kan dat dus voorkomen. Nadeel is wel weer dat een dergelijke devaluatie van zo'n klein muntje voor een vertrouwenscrisis van investeerders zorgt en het eiland opzadelt met torenhoge rentes. De vraag is of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Daarbij komt nog dat het aantal inwoners op Sint Maarten ongeveer half zo groot is als op Aruba: dat is een groter schaalnadeel. Ook blinkt de eilandoverheid niet uit in transparant en doelmatig bestuur. Kan ze dan wel een onafhankelijke centrale bank (laten) runnen?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home