Thursday, March 24, 2005

Staatkundige vernieuwing ondergraven?

Na de streek van PvdA op het gebied van de gekozen burgemeester, maar ook door tegenwerking van de VVD ten aanzien van het kiesstelsel is Thom de Graaf volgens mij terecht opgestapt als minister van BestuurlijkeVernieuwing. Misschien dat D66 zo toch nog wat druk op de ketel kan zetten om tenminste 1 kroonjuweel te verzilveren. Ik zou er voorlopig geen geld op inzetten dat het kabinet de eindstreep ongeschonden haalt...

Ondertussen kunnen die akkefietjes over bestuurlijke vernieuwing wel hard aankomen op de Antillen. Want Thom 'deed ook nog wat' met Koninkrijksrelaties - overigens een stuk beter dan zijn voorgangers. Hij was namelijk voor het eerst in een tijdje eens een bewindspersoon die (uiteindelijk) ook luisterde naar wat er leefde op de verschillende eilanden. Onder zijn bewind is dan ook de discussie opgang gekomen over vernieuwing van de staatsrechtelijke relaties. Zo wil Sint Maarten graag los komen te staan van de Nederlandse Antillen (lees: Curacao) en daarvoor in de plaats een directe relatie met Nederland. Immers, elk eiland heeft zijn eigen partijen en de invloed van het kleine Sint Maarten op de federale Antilliaanse overheid is zo'n beetje nul - de grootste partij komt altijd uit Curacao. Tel daarbij op dat ze op Sint Maarten geen papiamentu maar engels spreken en dat het zo'n 800 kilometer verderop ligt en het is duidelijk dat er geen natuurlijke onderlinge verbondenheid is. SXM wil dus graag zijn eigen boontjes doppen.

Als er een nieuwe minister komt - en dus misschien wel een heel nieuw kabinet - is het nog maar de vraag of de lijn van De Graaf wordt voortgezet. Bovendien gaat de puzzel nog moeilijk genoeg worden omdat straks sommige eilanden de Antillen willen behouden en anderen ervanaf willen. En hoe wordt de boedel (lees: schuld) straks verdeeld? Dan moet per beleidsterrein nog worden bepaald of het een zaak is voor het koninkrijk, de federatie of het eiland. De vrijheidsgraden lijken op voorhand nogal talrijk en dat maakt het moeilijk om uit die spaghetti te komen tot één lijn. Over die problemen heeft De Graaf in iedergeval even kunnen nadenken, van zijn opvolger weten we dat nog niet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home