Thursday, May 12, 2005

We bellen

Terug in Nederland. De zon schijnt maar een beetje fris is het wel. FF gegeten bij moederlief en de nieuwe motor van broederlief bewonderd. Jetlag valt alleszins mee. Verder niet heel veel te melden. Ben wasjes aan het draaien, heb de kat uit het hotel gehaald en moet nog ff langs stomerij en supermarkt. Niets groots en meeslepend - 'denkend aan Holland' is al gauw groter dan er wonen...

Mijn veelbelovende contact op Sint Maarten heeft gezegd me vandaag of morgen te zullen bellen. We zullen zien wat het waard is. Tot nu toe is mijn ervaring met Sint Maartense potentiele werkgevers die beloven te bellen, dat ze dat niet doen. Enigszins storend vind ik dat wel. Misschien een cultuurdingetje om aan te wennen. Het adjectief 'veelbelovend' is op zich positief, als het maar niet gevolgd wordt door 'niets opleverend'. Talk is cheap.

PS. Ik vraag me toch af hoe een reclame voor swangersgabstezten op mijn site komt. Lijkt me niet echt content-related. [ik spel het maar ff fout om te voorkomen dat ik nog meer van dit soort advertenties aantrek]

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Als de kat op Sint Maarten zit ...

Economie krimpt door sterke terugval export
Vrijdag, 13 mei 2005 / pagina 1
Productie industrie zakt weg; banenverlies houdt aan
ED GROOT

AMSTERDAM - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal gekrompen. Oorzaken zijn de dalende binnenlandse consumptie, afnemende investeringen en vooral de sterk tegenvallende export van goederen en diensten. Na Italië presteerde de Nederlandse economie het slechtste in Europa.

Dit blijkt uit de gisteren gepubliceerde 'flashraming' voor de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ten opzichte van het vierde kwartaal kromp de economie met 0,1% en met 0,3% vergeleken met een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds 2003 dat de economie weer krimpt. Gerekend over de laatste vier kwartalen is de groei gemiddeld nul. Daarmee balanceert de Nederlandse economie opnieuw op de rand van een recessie.

Met name de Nederlandse uitvoerprestaties vielen tegen in het eerste kwartaal. Vorig jaar groeide de uitvoer van goederen en diensten nog in volume met 8,3%, waarmee de export dé groeimotor was van de economie. In het eerste kwartaal viel de exportgroei terug tot 3,7%. Bovendien bestond die groei uitsluitend nog uit doorvoer van goederen uit vooral Azië naar het Europese achterland. De 'echte uitvoer', dat wil zeggen de export van in Nederland geproduceerde goederen en diensten, stagneerde in het eerste kwartaal.

Harrie Dielen, econoom bij ABN Amro, spreekt van zwaar teleurstellende cijfers. 'Het is opvallend om te zien hoe snel de uitvoer inklapt.'

Tekenend voor de terugval is ook dat de industriële productie in het eerste kwartaal met 1,8% daalde. CBS-woordvoerder Michel Vergeer spreekt van een 'bitter cijfer'. Het laat zien dat de industrie het niet alleen moeilijk heeft op de exportmarkten, maar ook op de binnenlandse markt terrein verliest op de buitenlandse concurrentie.

Het ministerie van Financiën noemt de CBS-cijfers niet verrassend. 'Het Centraal Planbureau (CPB) had al een vertraging van de groei voorspeld. Op langere termijn blijven de verwachtingen positief', aldus een woordvoerster. Secretaris economische zaken Jan Klaver van werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt de cijfers 'geen opsteker', maar benadrukt dat 'nog steeds het gevoel leeft dat we de bodem zijn gepasseerd'. Hij ziet de voorspelling van het CPB van een groei van 1% over 2005 nog steeds als realistisch.

ABN Amro deelt die mening niet. 'Op grond van de voorlopende indicatoren verwachten we weinig van het tweede kwartaal', aldus Harrie Dielen. ABN Amro ziet aanleiding om zijn eerdere relatief optimistische groeiprognose van 1,5% groei bij te stellen tot een groei van 'hooguit 0,5%'.

Ook bank-verzekeraar Fortis, dat rekende op een groei van 0,3%, spreekt van tegenvallende cijfers. Fortis-econoom Aline Schuiling wijst er echter op dat de cijfers in een kleine economie als Nederland sterk kunnen schommelen. Ook speelt mogelijk de extreme koude begin maart een rol bij de daling van de bouwproductie met ruim 4% in het eerste kwartaal.

Vooral door de daling van de bouwproductie daalden de investeringen in het eerste kwartaal met bijna 2%. Volgens een opgave van het CBS namen de investeringen in machines en in computers nog wel toe. De consumptieve bestedingen daarentegen vielen met 1% terug. Het aantal banen lag in maart 78.000 lager dan een jaar eerder. Hier is de daling echter iets minder groot dan eind vorig jaar.
ED GROOT

8:52 AM  

Post a Comment

<< Home