Saturday, July 16, 2005

Eigen volk eerst!

In Nederland is steeds meer rechtse prietpraat te horen is als het gaat om immigratie en integratie van allochtonen. Maar op Sint Maarten kunnen ze er ook wat van. Niet ongewoon zijn laatdunkende opmerkingen over arbeidsimmigranten van andere caraïbische eilanden die het economisch wat minder getroffen hebben. Van hen wordt dankbaarheid en nederigheid verwacht voor het feit dat ze überhaupt werk krijgen - de baantjes in de horeca waar Sintmaartenaren zich zelf te goed voor voelen. Deze buitenlanders moeten vooral niet gaan denken dat Sint Maarten hun eiland is!

Maar dat zijn niet de enige 'vijanden' die de Sintmaartenaren bedreigen. Zo heb je Curacao dat de federale belastingopbrengsten niet eerlijk zou verdelen en dan is er natuurlijk de haat/liefde verhouding met het verre Nederland. Tja, het moet niet meevallen eilander te zijn.

Nu is er een aftredend voorzitter van de kamer van koophandel die uitgesproken ontevreden is over zijn opvolging. Waarom? De man die in zijn voetsporen treedt is namelijk geen Sintmaartenaar. Schande! Iedereen weet toch dat alleen Sintmaartenaren uit het juiste hout gesneden zijn?

Niet kwaliteit staat dus voorop, maar de geboorteplaats die vermeld staat in het (overigens Nederlandse) paspoort. Lijkt me niet de kortste weg naar beter bestuur. De beste man verdedigt zijn betoog door te stellen dat het oude koloniale regels zijn waardoor zomaar iedereen mag deelnemen aan besturen e.d. - en iedereen weet dat wat in de koloniale tijd bedacht is, per definitie slecht moet zijn. Onderweg naar onafhankelijkheid moet Sint Maarten volgens hem eigen mensen op sleutelposities hebben. Volgens mij heb je gewoon mensen nodig met strategisch inzicht die hun werk verdomde goed doen. Het artikel is overigens te lezen op: http://www.amigoe.com/artman/publish/article_13305.shtml

Misschien is mijn oordeel wel te hard en horen dergelijke nationalistische oprispingen wel bij de geboorte van een nieuw land. Maar duidelijk is ook dat Sint Maarten geen grote inspanningen nodig heeft op het gebied van mentale natievorming. Met zoveel vermeende vijanden om zich heen, voelt men zich al snel onderling verbonden.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home