Saturday, June 04, 2005

Fit of vet op Sint Maarten?

Het is niet zo dat ik er nou ongelofelijk mee worstel, maar een paar kilo lichaamsgewicht zou er op zich wel af mogen (Let op: 'een paar' is geen 10 ofzo). De torso net dat ene tikkeltje strakker. De riem net één gaatje verder. Het gaat erom een halt toe te roepen aan het proces van uitdijen dat na de dertig dreigt - zeker voor kantoorpikkies zoals ik.

In dat licht bezien is Sint Maarten een uiterst gevaarlijke omgeving voor me. In de hete zon is de lichaamsbeweging beperkter dan in Nederland. Er is niemand die lange stukken te voet aflegt : je komt bezweet en oververhit aan en daar wordt niemand blij van. Fietsen is alleen voor waaghalzen - automobilisten zijn geen fietsers gewend en schrikken dus maar van je. Bovendien is het heuvellandschap niet echt fietsvriendelijk - omhoog heb je wel een heel kleine versnelling nodig en omlaag verslijt je binnen no time je remblokken - als je niet in de afgrond wil storten. Bovendien is het om een uur of 6 al donker en dat vergroot het veiligheidsgevoel ook al niet. Mensen doen dus alles met de auto. Boodschappen. Uitgaan. Zelfs de zondagse wandeling die veel Nederlandse families maken, gebeurt op Sint Maarten op wielen: going for a spin is een populair tijdsverdrijf.

Het zal dan ook niet verbazen dat de lokale bevolking soms een wat hogere biomassa-index heeft dan ideaal is. Er wordt niet veel verbrand, terwijl de nodige caloriën aan fastfood binnenkomen. Een zekere aanleg om dik te worden zal overigens ook wel meespelen.

Wat betekent dat voor mij? Flink oppassen! Zonder dagelijks stukkie fietsen naar het station en het loopje naar de bakker, in een klimaat waarbij je al moe wordt als je naar sporten kijkt, ligt het uitdij-gevaar op de loer. Want juist al die dagelijkse beweging schijnt meer zoden aan de dijk te zetten dan een paar keer per week squashen, hardlopen of skaten.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws op dit front. Het schijnt zo te zijn dat mensen in de winter wat zwaarder worden - een soort vetreserve opbouwen zeg maar - wat er dan in de zomer weer af kan gaan (maar daar moet je soms wel wat voor doen). Aangezien Sint Maarten geen winters kent, zal dat wintereffect zich niet voordoen, waardoor je gemiddeld lichter bent. Misschien valt het per saldo dus allemaal wel mee...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home